Asiakkaana kirjastossa

Kirjastokortti

Lainaamiseen tarvitset aina kirjastokortin. Henkilökohtaisen kirjastokortin ja tunnusluvun saat kaikista Vaski-kirjastoista esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja sitoutumalla kirjaston käyttösääntöihin. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton, sen jälkeen annetusta kirjastokortista peritään maksu. Sama kirjastokortti käy kaikissa Vaski-kirjastoissa. Halutessasi voit tulostaa Lainaajatiedot-lomakkeen ja täyttää sen valmiiksi. Näin nopeutat asiointiasi kirjastossa. Alle 18-vuotias saa kirjastokortin huoltajan kirjallisella suostumuksella.

Kirjastokortin haltija on vastuussa kortillaan lainatusta aineistosta. Alle 18-vuotiaan kirjastokortilla lainatusta aineistosta vastaa huoltaja.

Jos korttisi katoaa, ilmoita siitä välittömästi kirjastoosi. Kirjaston käyttösääntöjen mukaan kortin haltija vastaa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta siihen asti, kunnes katoamisilmoitus on tehty.

Pidä yhteystietosi ajan tasalla.

Jos puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi muuttuu, ilmoita muutoksesta kirjastoosi tai päivitä tietosi kirjautumalla verkkokirjaston Oma tili –sivulle.

 • Uusi osoite ei päivity tietoihisi automaattisesti, vaan lomakkeella antamasi tiedot välittyvät kirjaston asiakaspalveluun päivitettäväksi.
 • Nimenmuutoksen voit tehdä vain paikan päällä kirjaston asiakaspalvelussa. Ota mukaasi valokuvallinen henkilöllisyystodistus.

Tunnusluku

Tunnusluku on nelinumeroinen luku, jonka saat kaikista Vaski-kirjastoista. Ota mukaan kirjastokorttisi ja kuvallinen henkilöllisyystodistus. Tunnusluku on monikäyttöinen. Tarvitset tunnuslukua, kun:

 • kirjaudut verkkokirjastoon
 • lainaat kirjastossa lainausautomaatilla
 • kirjaudut kirjastossa langattomaan verkkoon
 • asioit omatoimikirjastossa

Jos unohdat tunnuslukusi, saat uuden kirjaston asiakaspalvelusta esittämällä kirjastokorttisi lisäksi kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Sähköpostitse tai puhelimitse tunnuslukua ei voida antaa johtuen tietoturvasyistä.

Asiointi verkkokirjastossa

Verkkokirjastoa voi käyttää ilman kirjautumista. Monet palvelut, kuten lainojen uusiminen ja omien tietojen hallinnointi, onnistuvat kuitenkin vain kirjautumalla palveluun kirjastokortin numerolla ja 4-numeroisella tunnusluvulla. Ensimmäinen kirjautuminen luo automaattisesti verkkokirjaston käyttäjätilin, minkä jälkeen kirjautuneen käyttäjän palvelut ovat automaattisesti käytettävissäsi.

Kirjautuminen

Löydät kirjautumispainikkeen oikeasta yläkulmasta verkkokirjaston jokaiselta sivulta. Painikkeessa on nuolen kuva, ja ruudunlukuohjelma lukee ”Kirjaudu”. Kun olet kirjautunut sisään, muuttuu kirjautumispainike henkilö-kuvakkeeksi. Kuvake löytyy samasta kohdasta kuin kirjautumispainike. Jos käytät tietokonetta, näet yläkulmassa myös oman nimesi.

Oma tili

Löydät oman tilisi kun olet kirjautunut. Lainojen uusiminen, varaukset ja muut kirjautumista vaativat palvelut löytyvät osiosta "Oma tili" omilta välilehdiltään.

Siirryt automaattisesti omiin lainoihisi, jos kirjauduit verkkokirjaston etusivulta. Jos kirjauduit joltakin toiselta sivulta ja tahdot uusia lainasi, paina henkilökuvaketta sivun yläkulmassa ja valitse ”Oma tili”.

Kirjastokortit

Verkkokirjaston käyttäjätiliin on mahdollista liittää useampia kirjastokortteja, minkä jälkeen on mahdollista yhdellä kirjautumisella hallinnoida näitä kaikkia ja esim. uusia lainoja. Ominaisuuden hyödyntäminen edellyttää, että liitettävistä kirjastokorteista on tiedossa kirjastokortin numeron lisäksi myös kyseisen kortin tunnusluku. Kaikille käyttäjätiliin liitetyille kirjastokorteille voi määritellä myös nimen.

Uloskirjautuminen

Kun haluat kirjautua ulos palvelusta, klikkaa ensin yläpalkissa näkyvää omaa nimeäsi ja sen jälkeen Kirjaudu ulos -painiketta.

Lainat ja uusiminen

Lainojesi eräpäivät näet lainauskuitista tai verkkokirjaston Lainat –välilehdeltä. Viimeistään eräpäivänä laina on palautettava kirjaston aukioloaikana, tai se on uusittava. Verkossa uusinta on tehtävä ennen vuorokauden päättymistä. Voit palauttaa lainasi mihin tahansa Vaski-kirjastoon. Myöhässä palautetuista tai uusituista lainoista peritään myöhästymismaksu.

Joissakin Vaski-kirjastoissa on käytössä palautusluukku. Lainojen palautus luukkuun tapahtuu lainaajan omalla vastuulla. Luukun kautta palautetut teokset rekisteröityvät vasta seuraavana aukiolopäivänä.

Uusi lainasi verkkokirjastossa

Uusiminen onnistuu verkkokirjaston Lainat-välilehdellä, jonka löydät kirjauduttuasi palveluun. Siirryt automaattisesti omiin lainoihisi, jos kirjauduit verkkokirjaston etusivulta. Jos kirjauduit joltakin toiselta sivulta ja tahdot uusia lainasi, paina henkilökuvaketta sivun yläkulmassa ja valitse ”Oma tili”.

Valitse rastittamalla uusittavat lainat ja klikkaa painiketta "Uusi valitut lainat". Voit uusia lainasi kolme kertaa, mikäli niihin ei kohdistu varauksia. Voit uusia lainasi myös soittamalla omaan kirjastoosi. Yhteystiedot löydät Kirjastot-välilehdeltä.

Laina-aika ja lainamäärärajoitukset

Laina-aika on yleensä 28 vuorokautta. Seuraavilla aineistoilla laina-aika on 14 vuorokautta:

 • Jokeri-aineisto
 • aikakauslehdet
 • DVD- ja Blu-ray –levyt
 • konsolipelit

E-kirjat ja e-äänikirjat ovat sähköistä aineistoa. Niiden laina-aika on 7 tai 14 vuorokautta. Muissa aineistoissa voi olla yksilöllisiä laina-aikoja.

E-kirjojen lainamäärää voidaan rajoitta, ja rajoitukset vaihtelevat palveluittain. Myös konsolipelien määrää on rajoitettu. Asiakkaalla voi olla lainassa enintään 5 konsolipeliä samanaikaisesti.

Kirjaston ilmoitukset apunasi

 • Eräpäivämuistutukset lähetetään aina sähköpostitse. Voit valita, lähetetäänkö viesti 1,2,3,4 tai 5 päivää ennen eräpäivää.
 • Myöhästymisilmoitukset lähetetään joko sähköpostitse, tekstiviestinä tai kirjeenä. Ns. toinen ilmoitus lähtee kuitenkin aina kirjeenä.
 • Valitut omat asetuksesi näet verkkokirjaston Omat tiedot -välilehdeltä.
 • Jos haluat muuttaa asetuksia, avaa Omat tiedot -välilehdellä lomake "Tee viestiasetusten muutospyyntö". Tieto välityy kirjaston henkilökunnalle, joka tekee muutokset asiakastietoihisi.

Varaukset

Varausten tekeminen ja niiden hallinnointi onnistuu kätevimmin verkkokirjastossa. Tee ensin tiedonhaku. Voit tehdä varauksen joko suoraan hakutuloksista tai klikkaamalla teoksen nimeä ja siirtymällä teostiedot -sivulle. Klikkaa Varaa -painiketta ja valitse, mistä kirjastosta haluat noutaa teoksen. Voit määritellä Omat tiedot -välilehdellä myös ensisijaisen noutopaikan, jolloin palvelu valitsee tämän kirjaston oletuksena. Ensisijaisen noutopaikan voi kuitenkin aina ohittaa ja valita noutopaikan itse.

Jos et vielä ollut kirjautunut sisään, pyytää järjestelmä sinua kirjautumaan tässä vaiheessa.

Varaus on maksuton. Noutamattomasta varauksesta peritään maksu. Varattu teos voi tulla mistä tahansa Vaski-kirjastosta. Huomaathan, että samaan teokseen voi tehdä vain yhden varauksen kerrallaan

Varauksen noutoaika on normaalisti seitsemän päivää. Kirjastoautoissa noutoaika on kuitenkin pidempi autojen erilaisista aikatauluista johtuen.

Varauksen voi peruuttaa verkkokirjastossa, jos sitä ei ole vielä käsitelty eikä teos ole vielä matkalla tai noudettavissa. Jos varaus on ehditty jo käsitellä, onnistuu peruuttaminen ottamalla yhteyttä noutopaikaksi valittuun kirjastoon.

Noutoilmoitus saapuneesta varauksesta

 • Saat kirjastolta noutoilmoituksen, kun varaamasi teos on noudettavissa kirjastossa. Varauksen viimeinen noutopäivä on kerrottu noutoilmoituksessa.
 • Noutoilmoitus lähetetään valintasi mukaan joko sähköpostina, tekstiviestinä tai kirjeenä. Ilmoitustavan näet verkkokirjaston Omat tiedot-välilehdeltä.
 • Ilmoitustavan muutos onnistuu verkkokirjaston Omat tiedot -välilehdellä lomakkeella "Tee viestiasetusten muutospyyntö". Tieto välityy kirjaston henkilökunnalle, joka tekee toivomasi muutokset asiakastietoihisi.
 • Huomioithan, että kirjeitse lähetettävät saapumisilmoitukset voivat joissain tapauksissa saapua kovin lähellä viimeistä noutopäivää.

Jos et halua hyödyntää verkkokirjastoa varauksen tekemisessä, onnistuu varauksen tekeminen myös ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun.

Maksut

Verkkokirjastossa näkyvät maksut eivät sisällä mahdollisia maksuja aineistosta, jota ei ole palautettu. Verkkomaksaminen ei ainakaan toistaiseksi ole mahdollista, vaan maksut on hoidettava paikan päällä jossain Vaski-kirjastossa.

 • Maksut ja korvaukset.
 • Suosituimmat uutuudet

  Jokeri-kokoelma Vaski-kirjastoissa sisältää lähinnä suosittuja uutuuksia. Jokerien avulla halutaan varmistaa, että asiakkaat voivat saada myös uutuuskirjoja suoraan hyllystä ilman varaamista. Jokeri-aineistolla on lyhyempi laina-aika (14 vrk), niitä ei voi uusia eikä varata. Jokeri-aineistoa voi olla kirjastossa saatavilla, vaikka teoksesta olisi useitakin varauksia.

  Uutuusvahti

  Verkkokirjasto tallentaa kaikki hakusi, vaikka et olisikaan kirjautuneena. Välimuistin tyhjentäminen tai selaimen sulkeminen poistaa nämä tallennetut tiedot.

  Haun pystyy tallentamaan myös pysyvästi tekemällä siitä uutuusvahdin. Tämä onnistuu välilehdellä "Uutuusvahti". Valitse se haku, jonka haluat tallentaa uutuusvahdiksi ja määritä pudotusvalikosta, haluatko tiedon hakuun liittyvistä uutuuksista päivittäin vai viikottain. Tiedot lähetetään sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet määritellyt uutuusvahdin sähköpostiosoitteeksi Omat tiedot -välilehdellä.

  Suosikkilistat

  Verkkokirjastossa voi luoda itselleen yhden tai useamman suosikkilistan. Tietueita voi lisätä suosikkilistalle hakutulos- tai tietuesivulla nuppineulan muotoisella painikkeella. Suosikkilistoja voi olla useita ja niiden lisääminen tapahtuu Oman tilin Suosikit-välilehdellä. Samalla välilehdellä voi tehdä listasta julkisen, jolloin lista saa oman osoitteen. Listan osoitteen voi halutessaan jakaa esimerkiksi ystävilleen tai sosiaalisessa mediassa. Pelkkä julkaiseminen ei siis tuo listaa näkyväksi muille käyttäjille.

  Kaukolainat

  Kaukopalvelutilaus

  Kaukopalvelu on kirjastojen välistä toimintaa, ja sen avulla voit hyödyntää koko kirjastoverkkoa. Jos missään Vaski-kirjastossa ei ole haluamaasi teosta, se voidaan tilata muualta kaukopalvelun kautta. Vaski-kirjastojen kokoelmissa olevia, mutta lainassa olevia teoksia ei tilata kaukolainana - tee tällöin normaalisti varaus teoksesta. Kun teos on noudettavissa, saat siitä noutoilmoituksen.

  Kaukopalvelutilauksia otetaan vastaan kaikissa Vaski-kirjastoissa.

  Kaukolainat ovat maksullisia.

  Kirjastot perivät kaukolainoista lähettävien kirjastojen maksujen lisäksi tilausmaksun. Maksut peritään lainojen saavuttua. Lisäksi tilaaja sitoutuu suorittamaan posti-, jäljenne- ym. kulut.

  Toimitusajat vaihtelevat.

  Yleensä kannattaa varautua n. 2 viikon odotukseen, mutta toimitusaika pitenee esim. jos lähettävässä kirjastossa on varauksia samasta teoksesta. Kun kaukolainaksi tilattu teos saapuu kirjastoon, ilmoitetaan tilaajalle puhelimitse, sähköpostitse tai postitse.

  Kaukolainoissa noudatetaan lähettävien kirjastojen ehtoja ja laina-aikoja.

  Kaikkea materiaalia ei välttämättä anneta kaukolainaksi ja joskus lainat saa vain lukusalikäyttöön.

  Kaukolainat palautetaan aina tilaajakirjaston kautta.

  Lainan mukana säilytettävään saateliuskaan on merkitty eräpäivä, jolloin laina tulee palauttaa takaisin kaukopalveluun. Myös uusintapyynnöt tehdään kaukopalvelun kautta.

  Kaukopalvelu kirjastoille

  Lähetämme kirjastoille kaukolainaksi aineistoa, jota ei ole niiden omissa kokoelmissa. Kaukolainatilauksen voi tehdä suoraan Vaski-verkkokirjaston kautta tai ottamalla sähköpostitse yhteyttä siihen Vaski-kirjastoon, jonka kokoelmiin materiaali kuuluu. Kaikkien Vaski-kirjastojen yhteystiedot löytyvät Kirjastot -sivulta.

  Hankintaehdotus

  Hankintaehdotus

  Ennen hankintaehdotuksen lähettämistä varmista vielä haun kautta, että tarkoittamaasi teosta ei löydy Vaski-kirjastojen kokoelmista. Huom. Varauksen tekeminen onnistuu vain, jos ehdottamasi teos hankitaan kirjastoon.

  eBooking

  Sähköinen tietokoneiden ajanvarausjärjestelmä eBooking on käytössä seuraavissa Vaski-kirjastoissa: Turku, Laitila, Paimio, Uusikaupunki ja Vehmaa. Kirjautuminen onnistuu kirjastokortin numerolla ja 4-numeroisella tunnusluvulla.

  Kirjaudu eBooking-varausjärjestelmään

  Vaski-kirjastojen käyttösäännöt

  Vastaanottaessasi kirjastokortin sitoudut noudattamaan Vaski-kirjastojen käyttösääntöjä. Käyttösääntöihin voit tutustua tästä liitteestä.

  Mikä Vaski?

  Vaski-kirjasto on vuonna 2008 perustettu, nyt 18 kunnan ja 57 toimipisteen kirjastoyhteistyö. Vaski-yhteistyö mahdollistaa asiakkaille muun muassa:

  • yhteisen kirjastokortin
  • yhteisen kokoelman
  • yhteisen varausjonon
  • yhteiset käyttösäännöt
  • maksuttomat aineistokuljetukset
  • yhteiset e-aineistot

  Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että voit asioida kaikissa Vaski-kirjastoissa yhtä kirjastokorttia käyttämällä. Jos haluamasi aineisto löytyy toisen Vaski-kunnan kokoelmasta, voit tilata sen maksutta omaan kirjastoosi.

  Voit palauttaa lainaamasi aineiston mihin tahansa Vaski-kirjastoon. Tunnistat Vaski-kirjaston naakka-logosta. Vaski-asiakkaana sinulla on koko alueen kokoelma käytettävissäsi.

  Vaski-kirjastot ja kunnat

  Vaski on 18 kunnan kirjastoyhteistyö. Vaski-kirjastoilla on käytössään yhteinen kokoelma ja varausjono. Voit käyttää Vaskin kirjastokorttia kaikissa näissä kunnissa ja palauttaa lainasi mihin tahansa Vaski-kirjastoon.

  Vaski-kirjastoyhteistyöhön kuuluvat kirjastot:

  • Turun kaupunginkirjasto
  • Kaarinan kaupunginkirjasto
  • Kustavin kunnankirjasto
  • Laitilan kaupunginkirjasto
  • Liedon kunnankirjasto
  • Maskun kunnankirjasto
  • Mynämäen kunnankirjasto
  • Naantalin kaupunginkirjasto
  • Nousiaisten kunnankirjasto
  • Paimion kaupunginkirjasto
  • Pyhärannan kunnankirjasto
  • Raision kaupunginkirjasto
  • Ruskon kunnankirjasto
  • Salon kaupunginkirjasto
  • Sauvon kunnankirjasto
  • Taivassalon kunnankirjasto
  • Uudenkaupungin kaupunginkirjasto
  • Vehmaan kunnankirjasto

  Kirjastoautot liikennöivät Turussa, Laitilassa, Liedossa, Salossa ja Uudessakaupungissa.