E-ohjeet

Lue ja kuuntele, missä ikinä oletkin

Vaski-kirjastojen kokoelmaan kuuluu tällä hetkellä yli 4500 e-kirjaa ja noin 600 e-äänikirjaa, ja määrä kasvaa jatkuvasti.

Vaski-kirjastoilla on käytössään kaksi e-kirjoja tarjoavaa palvelua, suomalainen Ellibs ja yhdysvaltalainen OverDrive. Teosten lainaaminen tapahtuu palveluissa hieman eri tavalla, mutta pääperiaatteet ovat samat. Näiden lisäksi äänikirjojen kuuntelemiseen voit käyttää myös Naxos Spoken Word -palvelua.

Ellibs

Suomessa julkaistua kauno- ja tietokirjallisuutta suomeksi ja ruotsiksi. Jonkun verran myös englanninkielistä tietokirjallisuutta. Sisältää myös hyvän valikoiman nuortenkirjallisuutta.

Ellibsin valikoimaa voi selailla suoraan Vaskin Ellibs-sivustolla.

OverDrive

Englanninkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta laidasta laitaan. Erityisen hyvät valikoimat nuorten ja nuorten aikuisten kaunokirjallisuutta. Mukana myös pieni valikoima suomen- ja ruotsinkielistä kaunokirjallisuutta.

OverDriven valikoimaa voi selailla Vaskin OverDrive-sivustolla.

Naxos Spoken Word

Kuuntele suoraan verkossa äänikirjoja englanniksi, ranskaksi ja saksaksi. Mukana on myös pieni kokoelma portugalin kielellä. Naxos Spoken Word -suoratoistopalvelun kirjoja ei löydä eKirjastosta tai Vaskista, ne etsitään Naxosin omilta sivuilta. Tämä tarkoittaa myös sitä, ettei Naxosin kirjaa tarvitse lainata. Syötä kirjastokorttisi numero "Enter Passcode" -kenttän. Muistathan kirjautua kuuntelun lopetettuasi ulos palvelusta, sillä vain rajoitettu määrä käyttäjiä voi kuunnella samanaikaisesti.

Naxos Spoken Wordin valikoimaa voit selailla Naxos Spoken Word-sivustolla.

Ongelmatilanteet

Mikäli kohtaat ongelman, johon ei tästä ohjeesta löydy ratkaisua, tutustu myös e-kirjapalveluiden omiin ohjesivuihin:

Ellibsin suomenkieliset ohjeet
Ongelmatilanteissa voit käyttää Ellibs-palvelun yläreunassa olevaa Anna palautetta –laatikkoa.
Ellibs-palveluun voit lähettää kehitysideoita tai kysymyksiä myös sähköpostitse: tuki@ellibs.com

OverDriven englanninkieliset ohjeet
Voit myös lähettää kysymyksesi sähköpostilla kirjastoon: vaski.overdrive@turku.fi

Takaisin sivun alkuun

Hyvä muistaa

 • Käytäthän aina ohjelmien uusimpia versioita ja uusimpaan versioon päivitettyjä selaimia.
 • Suosittelemme selainlukemiseen Chromea, Firefoxia tai Safaria laitteesta riippuen. Mobiilissa kannattaa käyttää laitteen oletusselainta.
 • Ilmoita varausta tehdessäsi sähköpostiosoite, johon saat ilmoituksen kun varaus on käytössäsi. Laina-aika alkaa välittömättömästi kun kirja vapautuu edelliseltä lainaajalta.
 • Toistaiseksi e-kirjojen lainat ovat korttikohtaisia eli jos saat uuden kirjastokortin, eivät e-kirjat siirry uudelle kortille automaattisesti. Lainat ja varaukset ovat kytkettyjä kirjastokortin numeroon.
 • Huomioithan, että lainassa oleva kirja ei näy Vaskin verkkokirjastossa vaan löydät lainat Ellibs- ja OverDrive -palveluista. E-kirjan palautumispäivän pystyt tarkistamaan suoraan kyseisestä palvelusta. Verkkokirjaston lainatiedoissa näkyy vain fyysiset teokset.
Takaisin sivun alkuun

Mitä e-kirjan lainaamiseen tarvitaan?

E-kirjan lainaamiseen tarvitset vähimmillään vain Vaski-kirjastojen kirjastokortin sekä siihen kytketyn nelinumeroisen tunnusluvun. Jos sinulla ei vielä ole tunnuslukua, saat sen asioimalla kirjastossa. Muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaasi.

Jos haluat lukea e-kirjan suoraan selaimessa, et näiden lisäksi tarvitse muuta kuin jatkuvan internet-yhteyden. Mikäli et ole jatkuvan internet-yhteyden äärellä, niin e-kirja pitää ladata kokonaisuudessaan tietokoneelle tai mobiililaitteelle. Tällöin tarvitaan:

 • Adobe ID -tunnus, jonka voit luoda Adoben nettisivuilla. Adobe ID tarvitaan e-kirjoissa käytettyjen digitaalisten suojausmenetelmien vuoksi.
 • Lukuohjelma, joka vaihtelee laitteittain.
 • Mobiilikäytössä Ellibsin ja OverDriven kirjoja vi lukea ja kuunnella palveluiden omissa Ellibs- ja Libby-sovelluksissa, joihin kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla eikä niihin tarvita Adobe-tunnusta.

Lukuohjelman lataaminen

Kun käytät aineistoa (Ellibs, OverDrive) tietokoneella:

Kun käytät aineistoa älypuhelimella tai tabletilla:

 • Tarvittava lukuohjelma ladataan sovelluskaupasta, joka vaihtelee laitteen käyttöjärjestelmän mukaan (Apple Store, Google Play, Windows Store).
 • Ellibsin e-kirjoja voi lukea ja e-äänikirjoja voi kuunnella Ellibsin omalla sovelluksella. Ellibsin kirjat toimivat myös Bluefire Reader -sovelluksella ja niitä voi kuunnella myös selaimessa.
 • OverDriven e-kirjat ja e-äänikirjat toimivat Libby-sovelluksella. Libby on OverDriven uusi sovellus, mutta OverDriven vanha sovellus toimii edelleen.
 • Naxos-kirjoja voi lukea ja kuunnella selaimessa.

Kun käytät aineistoa erityisellä e-kirjojen lukulaitteella:

 • E-kirjat toimivat useimmilla lukulaitteilla. Teokset ladataan ensin tietokoneelle Adobe Digital Editions -ohjelmaan, josta ne voi siirtää lukulaitteelle. Voit tarkistaa tästä listauksesta, josko e-lukulaitteesi on yhteensopiva Adobe Digital Editions –ohjelman kanssa.
 • Amazonin Kindle -laitteilla teoksia ei pääsääntöisesti pysty käyttämään lainkaan.
 • Ellibsin suojattujen e-kirjojen lataaminen ei ChromeOS -laitteille tällä hetkellä onnistu, sen sijaan selainlukeminen onnistuu normaalisti. Tällöin saattaa olla mahdollista käyttää esim. Ellibsin omaa sovellusta, sekä esim. Bluefire Readeriä. OverDrive-palvelun verkkosivujen mukaan OverDrive-lukuohjelman pitäisi toimia ChromeOS-laitteilla. Tästä ei ole täyttä varmuutta, koska emme itse voi testata toimivuutta.
Takaisin sivun alkuun

Monta eri tapaa hakea

Voit hakea e-kirjoja monella eri tavalla: kirjoja voi etsiä joko suoraan Ellibsin tai OverDriven sivuilta, eKirjastosta tai Vaski-verkkokirjastossa. Löydät kunkin palvelutarjoajan kirjat omasta palvelustaan, mutta löydät kaikki kirjat eKirjastosta ja Vaskista. Kaikki tavat hakea ovat yhtä hyviä!

Voit myös etsiä kirjoja suoraan Ellibsin tai OverDriven sivuilta.

Kirjan hakeminen eKirjastossa

Kuvankaappaus e-kirjaston etusivusta


Vaskin e-aineistot löytyvät kootusti kirjastot.fin ylläpitämästä eKirjastosta. eKirjastossa aineistoa on helppo selata ja etsiä vaikkapa tietyn aiheen tai kohderyhmän mukaan.

E-kirjan hakeminen Vaskissa

Kuvankaappaus Vaski-verkkokirjastosta

Vaski-verkkokirjastossa voi hakea e-kirjoja samalla tavalla kuin muutakin aineistoa. Aloita tekemällä tavallinen haku hakusanoilla tai jättämällä hakukentän tyhjäksi, ja paina suurennuslasin kuvaa hakukentän oikeassa kulmassa.

Valitse ”E-aineistot” sivun oikeassa laidassa ”Rajaa hakua” -otsikon alta, saadaksesi esille kaikki e-aineistot. Voit rajata hakua haluamallasi tavalla tässä näkymässä.

Jos haluat selata ainoastaan e-äänikirjoja, valitse ”Äänite, puhe” oikeanpuolisesta valikosta ”Aineistotyyppi”-otsikon alta.

Takaisin sivun alkuun

Ellibs

Ellibsistä löydät Suomessa julkaistua kauno- ja tietokirjallisuutta suomeksi ja ruotsiksi, sekä jonkin verran englanninkielistä tietokirjallisuutta. Ellibsistä löytyy myös nuortenkirjallisuutta.

Kuvankaappaus Ellibsin etusivulta


Voit etsiä teoksia käyttämällä ruudun yläreunasta löytyvää hakutoimintoa tai selailla kokoelmaa vasemmasta ja oikeasta reunasta löytyvien nuolipainikkeiden avulla.

Jos kirja on lainattavissa, on kansikuvan yhteydessä teksti Lainattavissa. Lainassa olevaan kirjaan voi useimmiten tehdä maksuttoman varauksen. Tällöin kansikuvan yhteydessä on teksti Varattavissa. Kaikissa kirjoissa varausmahdollisuutta ei ole.

Kirjaa voi hakea joko kirjoittamalla yläreunan hakupalkkiin teoksen tai tekijän nimen, lisäksi hakukentän alapuolelta pystyy lajittelemaan ja rajaamaan tuloksia sekä selaamaan sisältöjä aihepiireittäin.

Saatavuus-otsakkeen alta löytyy listaus heti saatavissa olevista kirjoista. Jos haluat saada näkyviin esimerkiksi kaikki äänikirjat, on varmin tapa käyttää hakutuloksen suodatusta tiedostomuodon mukaan. Tämä onnistuu Tiedostomuoto-otsakkeen alta hakukentän alapuolelta.Kuvankaappaus Ellibsin lainaustoiminnosta


Kun löydät itseäsi kiinnostavan teoksen, klikkaa sen kansikuvaa, jolloin pääset näkemään teoksen tarkempia tietoja. Klikkaamalla kirjan kansikuvaa voit tutustua osaan teoksesta ilman, että lainaat sitä.

Valitse haluamasi laina-aika (7 tai 14 päivää) ja klikkaa haluamasi lainaustavan painiketta. Jos et vielä ollut kirjautunut sisään, ohjelma pyytää sinua tekemään sen nyt. Kirjautuminen tapahtuu Vaski-kirjastokortin tunnuksella ja nelinumeroisella tunnusluvulla.

Lue selaimessa

E-kirja avautuu välittömästi selainohjelmassa kun valitset selaimessa lukemisen. Kun lopetat kirjan lukemisen ja palaat sen pariin myöhemmin, ohjelma muistaa mihin kohtaan olit jäänyt. Kaikkien teosten kohdalla ei kuitenkaan tätä vaihtoehtoa ole tarjolla. Lisäksi selainlukeminen vaatii jatkuvan internet-yhteyden.

Ohjelma varoittaa, jos selaimesi on teknisesti vanhentunut, eikä siten soveltuva selainlukemiseen. Tässä tapauksessa selain tulee päivittää uudempaan versioon, tai käyttää toista selainta.

Teoksen sivuja käännetään ruudun vasemman ja oikean reunan nuolipainikkeilla. Ruudun oikeassa yläreunassa on painikkeet, joiden avulla voi liikkua kirjan luvusta toiseen, sekä muuttaa tekstin kokoa ja fonttia.

Lataa koneellesi

Kun haluat ladata kirjan koneellesi, latautuu pieni linkkitiedosto, jonka avaaminen käynnistää e-kirjan lukuohjelman.

Lainojen uusiminen

Ellibs-palvelussa ei toistaiseksi ole uusintamahdollisuutta. Jos haluat jatkaa kirjan laina-aikaa, täytyy kirja lainata uudelleen palautumisen jälkeen. E-kirja palautuu automaattisesti laina-ajan päätyttyä.

Varaaminen ja varauksen lukitseminen

Jos kirja on lainassa, Ellibs tarjoaa yleensä mahdollisuutta varata sen. Varauspainike löytyy samasta kohdasta kuin lainauspainike.

Ilmoita varausta tehdessäsi sähköpostiosoitteesi. Saat kirjan automaattisesti käyttöön vuorollasi ja saat ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen ilmoituksen, kun kirja on käytössäsi omassa kirjahyllyssäsi. Jos haluat saada varauksesi mahdollisimman nopeasti, sinun ei tarvitse tehdä tämän lisäksi muuta.

Kuvankaappaus Ellibsistä, varauksen lukitseminen

Voit halutessasi lukita paikkasi varausjonossa ja näin ajastaa varauksen saapumista luettavaksi. Kun varaus on lukittuna, muut varaajat menevät jonossa ohi mutta nykyinen sijainti jonossa säilyy. Varausjonon paikan lukitseminen pysäyttää etenemisen varausjonossa, eikä kirjaa saa lainaan ennen kuin lukko on vapautettu. Lukitsemista kannattaa siis käyttää ainoastaan silloin kun arvioi, että kirja palautuu sellaiseen aikaan, ettei sitä pysty lukemaan mutta haluaa kuitenkin pitää varauksen voimassa. Ethän siis aseta lukkoa silloin kun haluat saada kirjan normaalisti jonottamalla ilman viivytyksiä. Lukituksen teon yhteydessä esiin ponnahtaa infoikkuna, jossa selitetään lukon merkitys.

Pääset poistamaan varauksesi lukituksen kohdasta "Oma kirjahylly", josta näet varaukset. Poista rasti kohdasta "Lukitse paikkani varausjonossa". Tällöin siirryt normaalisti varausjonoon.

Yli 6 kuukautta lukittuna olleet varaukset vapautetaan automaattisesti. Tästä johtuen lukittuun varaukseen tulee vielä muistutuspäivämäärä, jossa muistutetaan lukon vapautumisesta 6 kuukauden jälkeen.

Selaushistoria

Ellibsin selaushistoria näyttää yli 50 viimeksi selattua kirjaa omassa kirjahyllyssä.

Ellibs palauttaminen

E-kirjat ja e-äänikirjat palautuvat automaattisesti, kun laina-aika umpeutuu. Ne eivät siis voi myöhästyä, eikä niistä kerry myöhästymismaksuja. Lainan voi halutessaan palauttaa myös aikaisemmin, jotta se vapautuisi toiselle asiakkaalle.

Löydät lainasi ”Oma kirjahylly” –otsikkoa klikkaamalla. Pelkästään selaimessa luetut lainat voi palauttaa ”Palauta laina” –painikkeella.Kuvankaappaus Ellibsissä palauttamisesta

Jos olet ladannut e-kirjan koneellesi, palautus tapahtuu aina lukuohjelmassa, ei siis verkkokirjastossa tai Ellibsin omilla sivuilla. Nämäkin kirjat palautuvat automaattisesti laina-ajan loputtua.

Palautustoiminto on toteutettu hieman eri tavoin eri lukuohjelmissa, mutta kaikista sellainen löytyy. Adobe Digital Editionsissa toiminto löytyy napsauttamalla kirjan kansikuvaa hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla "Return Borrowed Item":


Kuvankaappaus: Adobe Digital Editionissä palauttaminen

Huom! Jos valitset vaihtoehdon "Remove from library", teos kyllä poistuu näkyvistä lukuohjelmassa, mutta laina ei oikeasti palaudu. Tällöin laina palautuu automaattisesti laina-ajan päättyessä.

Ongelmatapauksissa

Ellibsin suomenkieliset ohjeet
Ongelmatilanteissa voit käyttää Ellibs-palvelun yläreunassa olevaa Anna palautetta –laatikkoa.
Ellibs-palveluun voit lähettää kehitysideoita tai kysymyksiä myös sähköpostitse: tuki@ellibs.comTakaisin sivun alkuun

Ellibs-sovellus

Mobiililaitteella tai tabletilla voit käyttää Ellibsin kirjojen lukemiseen ja kuuntelemiseen Ellibsin omaa sovellusta. Ellibsin sovellukseen ladattuja kirjoja ja äänikirjoja voi lukea ilman verkkoyhteyttä. Voit myös selata e-kirjakokoelmaa, lainata ja varata kirjoja. Sovellus toimii Android- ja iOs-laitteilla. Asetuksista voit mm. muuttaa tekstin kokoa (ei koske pdf-muodossa olevia kirjoja). Sovelluksen kautta lainattu aineisto on käytettävissä myös kirjautuessa palveluun nettiselaimella, samoin selaimen kautta lainatut kirjat ovat luettavissa sovelluksessa. Voit ladata ohjelman ilmaiseksi oman laitteesi sovelluskaupasta.

Kirjautuminen

Kuvankappaus Ellibs-sovellukseen kirjautumisesta Kuvankaappaus Ellibs-sovelluksen etusivusta Kuvankaappaus Ellibs-sovelluksesta uloskirjautuminen

Valitse Vaski-kirjastot ja kirjaudu sisään kirjastokorttisi numerolla ja nelinumeroisella tunnusluvulla. Sivun yläreunassa on hakuvalikot ja alareunan "Kirjahylly"-valikosta löydät omat lainasi. Vasemman yläreunan valikosta saat tarkistettua omat asetuksesi ja pystyt myös kirjautumaan ulos.

Lainaus

Kuvankaappaus Ellibs-sovelluksessa lainaamisesta Kuvankaappaus Ellibs-sovelluksessa lainaamisesta Kuvankaappais Ellibs-sovelluksen kirjahyllystä


Lainatessa voit valita laina-ajaksi 7 tai 14 vuorokautta, teoksen tiedot saa esiin painamalla kuvaketta. Tätä kautta saat myös palautettua teoksen.

Palautus

E-kirjat ja e-äänikirjat palautuvat ja poistuvat lukuohjelmasta automaattisesti, kun laina-aika umpeutuu. Ne eivät siis voi myöhästyä, eikä niistä kerry myöhästymismaksuja.

Lainan voi halutessaan palauttaa myös aikaisemmin, jotta se vapautuisi toiselle asiakkaalle.

Kuvankaappaus Ellibs-sovelluksessa palauttamisesta


Avaa kirjan tiedot painamalla kansikuvaa, palautusvalikko aukeaa.

Äänikirjat mobiilissa

Ellibsin äänikirjoja voi kuunnella Ellibs-sovelluksella. Äänikirjat lainataan samalla tavalla kuin kirjatkin ja niitä voi kuunnella suoratoistona tai omalle laitteelle lataamalla. Äänikirjasoittimessa on lisäksi unikytkin, ja toiston nopeuden voi säätää mieleisekseen.

Kuvankaappaus Ellibs-sovelluksessa äänikirjan kuuntelemisesta Kuvankaappaus Ellibs-sovelluksessa äänikirjan kuuntelemisesta

Ellibsin äänikirjoja voi kuunnella sovelluksen lisäksi selaimessa, tämä vaatii verkkoyhteyden. Kuuntelu selaimessa sujuu parhaiten nopean wifi-yhteyden välityksellä.

Kuvankaappaus Ellibs-äänikirjat mobiiliselaimessa Kuvankaappaus Ellibs-äänikirjan kuunteleminen mobiiliselaimessa


Takaisin sivun alkuun

Bluefire Reader Ellibs-kirjoille

Jos haluat lukea Ellibsin kirjoja ilman verkkoyhteyttä mobiiliselaimessa, voit ladata Bluefire Reader –ohjelman laitteesi sovelluskaupasta. Etsi kirja Ellibsin mobiiliverkkosivuilta, sillä kirjaa ei voi ladata Bluefire Readeriin Ellibs-sovelluksen kautta. Sinun on myös valtuutettava Bluefire Reader syöttämällä Adobe-tunnuksesi ja salasanasi.

Lainaus

Kuvankaappaus Bluefire Reader Kuvankaappaus Bluefire Reader Kuvankaappaus Bluefire Reader


Löydettyäsi kirjan valitse laina-aika (7 tai 14 vuorokautta) ja paina "Lataa koneellesi". Saat ruudulle inforuudun linkkitiedostosta ja painamalla "OK" avautuu kirja valitsemassasi lukuohjelmassa (valitse Bluefire Reader).

Jos mobiililaitteellesi on asennettu sekä Bluefire Reader että Libby (tai OverDriven sovellus), niin kannattaa olla tarkkana, että avaa linkkitiedoston nimenomaan Bluefire Readerissa. Libby (tai OverDriven sovellus) ei osaa avata kaikkia Ellibs-palvelusta löytyviä kirjoja. Voit valita luetko kirjan heti vai myöhemmin.

Valitse kirja vasemman alareunan valikosta "Kirjasto", teos avautuu painamalla kirjaa. Kuvaketta painamalla saat esille esimerkiksi sisällyksen, kirjanmerkit ja asetukset. Asetuksista voit esimerkiksi muuttaa tekstin kokoa tai tarkastella muita lisäasetuksia. Kohdasta "Tiedot" voit palauttaa kirjan.

Ellibsin äänikirjoja voi kuunnella toistaiseksi vain selaimessa, tämä vaatii verkkoyhteyden.

Palautus

Kuvankaappaus Bluefire Reader palautus Kuvankaappaus Bluefire Reader palautus Kuvankaappaus Bluefire reader palautus


Bluefire Reader -ohjelmasta palautuslinkki löytyy kirjan tarkemmista tiedoista.

Takaisin sivun alkuun

OverDrive

OverDrivesta löydät paljon englanninkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta laidasta laitaan, sekä erityisen hyvät valikoimat nuorten ja nuorten aikuisten kaunokirjallisuutta. Täältä löydät myös pienen valikoiman suomen- ja ruotsinkielistä kaunokirjallisuutta.

Voit etsiä kirjoja Vaskin OverDrive -sivuilta esimerkiksi pikahaulla sivun yläpalkista, tarkennetulla haulla tai tutkimalla aineistolajin mukaan.

Kuvankaappaus OverDriven etusivusta

Vierittämällä sivua pääset selaamaan OverDriven aineistoa. OverDrive vinkkaa muun muassa kokoelman uutuksista.

Kuvankaappaus OverDriven lainausikkunasta

E-kirja tai e-äänikirja lainataan klikkaamalla Lainaa-painiketta. Jollet ole jo aiemmin kirjautunut sisään OverDrive-sivustolle, sinua pyydetään tekemään niin nyt.

Kuvankaappaus OverDrive lukutavan vaihtoehdoista

Lataa-painiketta painamalla tietokoneelle latautuu linkkitiedosto, jonka tuplaklikkaaminen avaa teoksen lukuohjelmassa. Mikäli käytät lukuohjelmaa ensimmäistä kertaa, se pyytää sinua kirjautumaan aiemmin luomallasi Adobe-tunnuksella. Joskus e-kirja on saatavilla sekä EPUB- että PDF-muodossa. Suositeltavin tiedostomuoto on EPUB, sillä se toimii varmimmin riippumatta millainen laite tai lukuohjelma on käytössä.

"Lue selaimessa" -painikkeesta voit lukea teosta suoraan selaimessa. Tällöin teos avautuu näytölle suoraan, eikä erillisen lukuohjelman käyttöä tarvita. Selaimessa lukeminen vaatii jatkuvaa internet-yhteyttä.

Kuvankaappaus OverDriven tietokoneohjelmasta

Äänikirjaa voit kuunnella selaimessa tai ladata sen tietokoneelle. Avaa tällöin äänikirja ohjelmassa OverDrive Media Console.

Kuvankaappaus OverDriven asetusikkunasta

Laina-ajan voit vaihtaa klikkaamalla ruudun ylälaidasta ”Tili”, ja valitsemalla sen jälkeen ”Asetukset”. Täällä voit valita lainaatko teokset 7 vai 14 päiväksi.

Kuvankaappaus OverDriven asetuskista

Sinulla voi olla kerrallaan neljä varausta ja lainassa neljä kirjaa.

Lainojen uusiminen

Lainan uusiminen on mahdollista OverDrivessa. Uusiminen tapahtuu oma kirjahylly-toiminnon kautta ja uusimisen voi tehdä, kun eräpäivään on kolme päivää tai vähemmän, ja jos teoksesta ei ole varauksia.

Varaaminen

Mikäli teos on jo lainassa, niin ”Lainaa”-painikkeen tilalla on ”Tee varaus” -painike. Varaaminen on maksutonta. Ilmoita varatessasi sähköpostiosoite, johon saat ilmoituksen kun teos on valmis lainattavaksi. Jos haluat saada varauksesi mahdollisimman nopeasti, sinun ei tarvitse tehdä tämän lisäksi muuta.

Kuvankaappaus OverDriven varauksen lukitsemisesta

Voit halutessasi lukita varauksesi esimerkiksi lomamatkan ajaksi. Varauksesi siirtyy tällöin eteenpäin odotuslistalla, mutta se ei tule saataville ollessaan lukittu. Voit siis näin ajastaa varauksen saapumista luettavaksi. Lukitsemista kannattaa käyttää ainoastaan silloin kun arvioi, että kirja palautuu sellaiseen aikaan, ettei sitä pysty lukemaan mutta haluaa kuitenkin pitää varauksen voimassa. Ethän siis aseta lukkoa silloin kun haluat saada kirjan normaalisti jonottamalla ilman viivytyksiä.

Pääset tekemään ja poistamaan varauksesi lukituksen "Oma tilini"-kohdasta, josta näet varaukset.

E-kirjat ja e-äänikirjat palautuvat ja poistuvat lukuohjelmasta automaattisesti, kun laina-aika umpeutuu. Ne eivät siis voi myöhästyä, eikä niistä kerry myöhästymismaksuja.

Lainan voi halutessaan palauttaa myös aikaisemmin, jotta se vapautuisi toiselle asiakkaalle. Löydät lainasi ”Tili” –otsikkoa klikkaamalla. E-kirjan voi palauttaa ”Palauta” –painikkeella.

Kuvankaappaus OverDrivessä palauttamisesta

Jos olet ladannut e-kirjan koneellesi, palautus tapahtuu aina lukuohjelmassa, ei siis verkkokirjastossa tai Overdriven omilla sivuilla. Nämäkin kirjat palautuvat automaattisesti laina-ajan loputtua.

Palautustoiminto on toteutettu hieman eri tavoin eri lukuohjelmissa, mutta kaikista sellainen löytyy. Adobe Digital Editionsissa toiminto löytyy napsauttamalla kirjan kansikuvaa hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla "Return Borrowed Item":Kuvankaappaus Adobe Digital Editionsin palautsohje

Huom! Jos valitset vaihtoehdon "Remove from library", teos kyllä poistuu näkyvistä lukuohjelmassa, mutta laina ei oikeasti palaudu. Tällöin laina palautuu automaattisesti laina-ajan päättyessä.

Ongelmatapauksissa

OverDriven ohjeet (englanniksi)
Voit myös lähettää kysymyksesi sähköpostilla kirjastoon: vaski.overdrive@turku.fi


Takaisin sivun alkuun

OverDriven Libby-sovellus

Libby on OverDriven uusi sovellus, voit ladata sen mobiililaitteesi tai tablettisi sovelluskaupasta. Saat luettua Libby-sovelluksella OverDriven kirjoja ja äänikirjoja.


Löydä kirjastosi ja lisää kirjastokortti
Ensimmäisellä kerralla syötät palveluun kirjastokorttisi sekä nelinumeroisen tunnuslukusi. Oikean yläkulman valikosta voit tarkistaa varaus- ja latausasetukset.

Voit asentaa Libby-sovellukseen eri kirjastokortteja ja vaihtaa korttia sen mukaan, mitä kirjastoa käytät.

Oikean yläkulman valikosta voit vaihtaa kirjastoa ja tarkistaa kirjastokortit.Haku ja tarkennettu hakuLibbyssä voit sekä selata että hakea esimerkiksi tiettyä kirjaa tai kirjailijaa. Etusivun yläreunassa on hakuvalikko. Painamalla "More" saat esille tarkennetun haun, jossa voit hakea kirjoja esimerkiksi muodon tai hankintapäivän mukaan.

Lainaa e-kirjat ja äänikirjat


Jos tutkit nimekettä, pääset takaisin edelliselle sivulle sivun vasemmassa yläreunassa olevasta painikkeesta.
Lainaaminen tapahtuu painamalla "Borrow". Voit valita 7 tai 14 vuorokauden laina-ajan. Jos kirja on lainassa tapahtuu varaaminen painamalla "Place a hold".

Lainattuasi voit päättää haluatko jatkaa selailua, avaatko kirjan vai menetkö omaan hyllyysi. Alareunan kohdasta "Shelf" eli oma hylly näet esimerkiksi omat tietosi, varauksesi, lainassa olevat kirjasi ja oman toimintasi sovelluksessa. Alareunasta kohdasta "Library" pääset selaamaan valikoimaa.

Lukunäkymässä painamalla kuvaketta saat esille valikot. Tällöin näkyviin tulee hakuvaihtoehto sekä mahdollisuus laittaa kirjanmerkki. Oikeassa yläreunassa olevasta valikosta saa myös näkyviin esimerkiksi luvut sekä lukuasetukset. Painamalla kuvaa teoksesta saat esille teoksen tiedot.

Kirjat voit palauttaa oman hyllyn kautta kohdasta "Loans". Paina teoksen kuvaa, ja sen jälkeen "Return Title to Library". Tätä kautta voit myös uusia lainan tai siirtää teoksen esimerkiksi lukulaitteelle. Alareunasta kohdasta "Library" pääset selaamaan valikoimaa.

Äänikirjan kuunteleminen

Äänikirjan lainaaminen tapahtuu samalla tavalla painamalla "Borrow". Painamalla kantta saa esiin kuvakkeet ja kelaaminen tapahtuu ruutua pyyhkäisemällä. Painamalla nopeusmittarin kuvaa saa ääntä joko nopeutettua tai hidastettua valmiilla vaihtoehdoilla, pyyhkäisemällä alaspäin voi valita tarkemman nopeuden. Näkyvissä on myös uniajastin, johon saa vaihdettua ajan pyyhkäisemällä kuunsirpin kuvaa.

Oletuksena Libby lataa kaikki lainat mutta lataus pysähtyy silloin kun wi-fi –verkkoa ei ole saatavilla. Asetuksia voi muokata latausasetuksissa.


Takaisin sivun alkuun

Naxos Spoken Word

Voit kuunnella Naxos Spoken Wordin äänikirjoja tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Äänikirjoja voi kuunnella tietokoneella suoratoistona kaksi tuntia kerrallaan jatkuvan verkkoyhteyden välityksellä. Selaimessa on oltava Flash-tuki. Palvelusta löytyy monipuolisesti kauno- ja tietokirjallisuutta. Mukana on mm. klassikkoromaaneja, näytelmiä, runoja jne., keskiajalta nykypäivään. Kokoelmaa voi selata esimerkiksi kirjailijan, lukijan tai kielen mukaan, tai etsiä voi myös suoraan kirjailijan nimellä tai asiasanalla.

Syötä kirjastokorttisi numero "Enter Passcode" -kenttään. Kuunneltavaksi voi valita joko kappaleen kerrallaan (valitse raidat ja paina ”play selections”) tai koko äänikirjan (valitse ”play all”). Jos haluat jatkaa kuuntelua myöhemmin, voit tehdä äänikirjaan kirjanmerkin napauttamalla kirjanmerkkisymbolia (merkki tulee sen kappaleen alkuun, jonka aikana kirjanmerkki on tehty). Kirjanmerkkeihin pääsee Bookmarks-välilehdeltä (huomioithan, että palvelussa näkyvät omien kirjanmerkkien lisäksi myös muiden käyttäjien tekemät kirjanmerkit).

Kun lopetat kuuntelun, kirjaudu ulos Naxos Spoken Wordista, jotta lisenssi vapautuu seuraavan kuuntelijan käyttöön.

Kuvakaappaus Naxos


Naxos Spoken Word mobiilisovellus

Naxos Spoken Word Library-palvelun äänikirjoja voi kuunnella myös mobiilisovelluksella, jossa on sama valikoima kuin selainversiossa. Sovelluksessa äänikirjoja voi kuunnella suoratoistona ja siihen voi myös tallentaa äänikirjoja kuunneltavaksi ilman verkkoyhteyttä. Sovellus toimii toistaiseksi ainoastaan iOS-laitteilla.

Kuvakaappaus Naxos-sovelluksesta 1 Kuvankaappaus Naxos-sovelluksessa 2

Sovellukseen kirjaudutaan yhteistunnuksilla. Tästä syystä palvelu ei erottele yksittäistä käyttäjää vaan kaikki mobiilikäyttö on niin ikään yhteistä, esimerkiksi kirjanmerkit ovat yhteisiä.

Kirjaudu sovellukseen seuraavilla tunnuksilla:

Username: TurkuNSWL
Password: TurkuNSWL

Kuuntelun lopetettuasi kirjaudu ulos sovelluksesta tai sulje se laitteesi muistista, jotta lisenssi vapautuu seuraavan kuuntelijan käyttöön.

Kuvakaappaus Naxos-sovelluksesta 3 Kuvankaappaus Naxos-sovelluksessa 4